OptiProBio (synbiotyk)

336,70 

 

Dzięki synbiotykowi OptiProBio w łatwy sposób zadbasz o prawidłowe funkcjonowanie swoich jelit, których stan ma bardzo duże znaczenie dla Twojego zdrowia. W produkcie znajdziesz 18 szczepów bakterii probiotycznych. Każda porcja OptiProBio zawiera aż 450 miliardów tych pożytecznych bakterii, a do tego prebiotyk, czyli pokarm dla bakterii oraz witaminy z grupy B, cynk i selen w ilości pokrywającej ich 100% dziennego zapotrzebowania!

Do sklepu

Kategorie: , Tag:

Opis

W OptiProBio znajdziesz zarówno bakterie probiotyczne jak i ich „pożywienie”, czyli prebiotyki (inulina i fruktooligosacharydy). Tym samym OptiProBio jest to suplement spełniający normy symbiotyku. Wśród znajdujących się w preparacie dobroczynnych bakterii znajdują się również te o działaniu psychobiotycznym. Psychobiotyki to takie bakterie probiotyczne, które wykazują działanie na oś jelitowo-mózgową. Psychobiotyki mają korzystny wpływ na zdrowie psychiczne pacjentów cierpiących na choroby psychiczne oraz łagodzą objawy depresji, zespołu jelita drażliwego i chronicznego zmęczenia. Dodatkowo w OptiProBio znajduje się kompleks witamin z grupy B oraz cynk i selen, które pokrywają dzienne zapotrzebowanie organizmu na każdy z nich.

Probiotyki to – według definicji Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) i Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) – żywe drobnoustroje (mikroorganizmy), które podane w odpowiedniej ilości wywierają korzystny wpływ na zdrowie gospodarza. Samo słowo probiotyk wywodzi się od greckiego „pro bios„, co w tłumaczeniu oznacza „dla życia”.

Oprócz probiotyków wyróżniamy także prebiotyki oraz synbiotyki. Prebiotyki to substancje pobudzające w sposób selektywny wzrost lub aktywność określonych szczepów bakterii jelitowych, wpływające w ten sposób na poprawę stanu zdrowia. Prebiotyki są składnikami pożywienia, które nie podlegają strawieniu w przewodzie pokarmowym. Natomiast mianem synbiotyku określa się połączenie probiotyku z prebiotykiem, które są podawane razem w związku z ich synergistycznym działaniem w celu przywrócenia prawidłowej flory jelitowej.

To wszystko sprawia, że sięgając codziennie po OptiProBio dbasz kompleksowo o swoje zdrowie.

Producent: NaturDay

Składając swoje pierwsze zamówienie na OptiProBio w sklepie internetowym firmy NaturDay zwróć uwagę na pojawiające się w nim podpowiedzi. Pozwalają one na zakup znajdujących się w ofercie produktów w korzystniejszej cenie.

 

Zawartość składników w dziennej porcji synbiotyku OptiProBio

Zawartość składników w dziennej porcji (5 g)

  • Liofilizowane żywe kultury bakterii z 18 szczepów – 450 miliardów (4×1011 jtk/CFU*):
    • Lactobacillus acidophilus LA001,
    • Lactobacillus casei SGL15,
    • Bifidobacterium bifidum SGB02,
    • Streptococcus thermophilus SGSt01,
    • Lactobacillus reuteri SGL01,
    • Lactobacillus rhamnosus SGL06,
    • Lactobacillus paracasei SGL04,
    • Lactobacillus plantarum SGL07,
    • Bifidobacterium animalis subsp.lactis BL050,
    • Bifidobacterium longum SGB05,
    • Bifidobacterium breve SGB01,
    • Lactobacillus lactis SGLc01,
    • Lactobacillus fermentum SGL10,
    • Bifidobacterium infantis SGB03,
    • Lactobacillus gasseri SGL09,
    • Lactobacillus salivarius SGL03,
    • Lactobacillus Delbrueckii spp bulgaricus ,
    • Lactobacillus helveticus KS300.
  • Odtłuszczone mielone nasiona lnu złotego – 2,45 g
  • Opti ProBio® (zastrzeżona formuła zawierająca naturalnego pochodzenia witaminy z grupy B) – 0,5 g:
    • Tiamina – 1,1 mg (100%)**
    • Ryboflawina – 1,4 mg (100%)**
    • Niacyna – 16 mg (100%)**
    • Witamina B6 – 1,4 mg (100%)**
    • Kwas pantotenowy – 6 mg (100%)**
    • Kwas foliowy – 200 μg (100%)**
    • Biotyna – 50 μg (100%)**
    • Witamina B12 – 2,5 μg (100%)**
    • Cynk – 10 mg (100%)**
    • Selen – 55 μg (100%)**
  • Inulina – 0,3 g
  • Fruktooligosacharydy – 0,1 g

*) jtk / CFU – jednostka tworząca kolonie / Colony-forming unit
**) % Referencyjne Wartości Spożycia (RWS).

 

Dodatkowe informacje

Składniki: Liofilizowane żywe kultury bakterii: Lactobacillus acidophilus LA001, Lactobacillus casei SGL15, Bifidobacterium bifidum SGB02, Streptococcus thermophilus SGSt01, Lactobacillus reuteri SGL01, Lactobacillus rhamnosus SGL06, Lactobacillus paracasei SGL04, Lactobacillus plantarum SGL07, Bifidobacterium animalis subsp.lactis BL050, Bifidobacterium longum SGB05, Bifidobacterium breve SGB01, Lactobacillus lactis SGLc01, Lactobacillus fermentum SGL10, Bifidobacterium infantis SGB03, Lactobacillus gasseri SGL09, Lactobacillus salivarius SGL03, Lactobacillus Delbrueckii spp bulgaricus , Lactobacillus helveticus KS300, odtłuszczone mielone nasiona lnu złotego, Opti ProBio® (zastrzeżona formuła z drożdży zawierająca witaminy z grupy B: tiamina, ryboflawina, witamina B6, kwas pantotenowy, kwas foliowy, biotyna, witamina B12; cynk, selen) inulina, fruktooligosacharydy.

Zalecane przyjmowanie: 1 raz dziennie po łyżeczce granulatu (5g). Granulat wsypać do szklanki wody, soku, musli lub jogurtu i przed spożyciem wymieszać. Należy wypijać co najmniej 250ml wody lub soku owocowego na każdą łyżeczkę (5g) preparatu. Nie należy przekraczać zalecanej porcji dziennej. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.

Przeciwwskazania: Nadwrażliwość na którykolwiek ze składników produktu. Nie stosować u dzieci poniżej 12 lat, kobiet w ciąży oraz karmiących piersią.

Przechowywanie i sposób użycia: Przechowywać w temperaturze pokojowej, w miejscu niedostępnym dla małych dzieci. Po otwarciu przechowywać szczelnie zamknięty w lodówce.

Pojemność netto: 150 g

Klub NaturDay: Składając zamówienie w firmowym sklepie internetowym możesz dołączyć do Klubu NaturDay, by korzystać z dodatkowych benefitów podczas zakupów, a jeśli chcesz, to również z Programu Partnerskiego NaturDay. Dla Twojej wygody system w sklepie podpowie i zaproponuje podczas składania zamówienia najbardziej korzystne rozwiązanie.

 

Opis składników OptiProBio

Lactobacillus-acidophilus – Jeden z najwartościowszych szczepów probiotycznych należący do grupy psychobiotyków. Zapobiega rozwojowi w przewodzie pokarmowym szkodliwych mikroorganizmów, stymuluje mechanizmy odpornościowe, reguluje prace jelit i eliminuje substancje toksyczne z organizmu.Szczep ten uczestniczy w produkcji niacyny, kwasu foliowego i witaminy B6 i ma zdolność przekształcania laktozy w kwas mlekowy, co u osób z hipolaktazją wspomaga proces leczenia dietetycznego. Posiadają również dysmutazę nadtlenkową odpowiedzialną za usuwanie reaktywnych form tlenu.

Lactobacillus casei – to szczep konkurencyjny wobec pałeczek Salmonella typhimurium (Czerwonka bakteryjna), który wykazuje działanie uniemożliwiające transformację prokarcinogenów do aktywnych karcinogenów. Korzystnie oddziaływuje u pacjentów z biegunką podróżnych, z biegunką zależną od antybiotykoterapii oraz z nawrotowym zapaleniem jelit spowodowanym Clostridium difficile.

Bifidobacterium bifidum – szczep ten, ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne, może być szczególnie przydatny w leczeniu chorób autoimmunologicznych, takich jak zespół jelita drażliwego (IBS), nieswoiste choroby zapalne jelit (IBD) np. choroba Leśniowskiego Crohna czy wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Wykazano jego antagonistycznie oddziaływanie wobec szczepów z rodzaju Bacteroides. Może również hamować wzrost bakterii odpowiedzialnych za konwersję prokarcinogenów do karcinogenów lub wiązać i inaktywować karcinogeny.

Streptococcus salivarius subsp. thermophilus – w przypadku tego szczepu stwierdzono korzystne działanie przeciwrotawirusowe oraz skuteczne działanie w zapobieganiu reemisjom stanów zapalnych jelit. Bakterie tego szczepu są zdolne do wytwarzania enzymu laktazy i dzięki temu ułatwiają trawienie i wchłanianie laktozy z produktów mlecznych.

Lactobacillus reuteri – Bakterie z tego szczepu mogą skutecznie zapobiegać zakażeniom dróg moczowo-płciowych i są zdolne do kolonizacji przewodu pokarmowego także noworodków, w tym wcześniaków. Szczep ten należy do naturalnych mikrobiontów mleka kobiecego. Hamują wzrost niektórych bakterii Gram-dodatnich i Gram-ujemnych, grzybów i pierwotniaków. Produkują także kobalaminę. Szczep stosowana jest do leczenia ostrej biegunki u dzieci np. rota wirusowej. Ma właściwości hamujące namnażanie H. pylori, zmniejszenie reakcji zapalnej u osób chorych na chorobę Lesniowskiego-Crohna i wrzodzejące zapalenie jelit. U dorosłych z zaparciami zwiększa częstość defekacji. Powoduje zmniejszenie zachorowalności na infekcje układu oddechowego. Wykazano, że Lactobacillus reuteri może mieć zastosowanie w prewencji próchnicy, ponieważ zwalcza odpowiedzialnego za próchnicę Streptococcus mutant. Dosutna suplementacja Lactobacillus reuteri może również być z powodzeniem stosowana u kobiet w profilaktyce stanów zapalnymi w obrębie narządów rodnych. Istnieją doniesienia o potencjalnym działaniu antykancerogennym szczepu.

Lactobacillus rhamnosus – Może łagodzić objawy kliniczne stanu zapalnego w układzie pokarmowym oraz atopowego zapalenia skóry. Zastosowanie LGG korzystnie wpływa na efekt leczniczy u pacjentów z biegunką podróżnych, z biegunką zależną od antybiotykoterapii oraz z nawrotowym zapaleniem jelit spowodowanym Clostridium difficile. Mleko sfermentowane przez LGG zmniejsza defekty przepuszczalności wywołane ekspozycją na białka mleka krowiego lub infekcją rotawirusową. LGG ma udowodniony korzystny wpływ na odporność miejscową jelit. Zwiększa on stężenie IgA oraz komórki wydzielające immunoglobuliny w śluzówce jelit. Stymuluje także miejscowe uwalnianie interferonu. Szczepy tych bakterii mogą skutecznie zapobiegać zakażeniom dróg moczowo-płciowych.

Lactobacillus paracasei – Hamuje rozwój Salmonella enterica i Heliobacter pylori oraz potrafi zmniejszyć liczbę bakterii obecnych w jamie ustnej wywołujących próchnicę – Streptococcus mutants. Hamuje rozwój patogenów jelitowych, wspomaga system immunologiczny m.in. w zwalczaniu infekcji dróg oddechowych oraz zmniejsza reakcje alergiczne. Szczep ten posiada zdolność rozkładu laktozy, a także wspomaga walkę z otyłością.

Lactobacillus plantarum – Bakterie tego szczepu produkuje nadtlenek wodoru, który zabija patogeny. Jest on również odporny na większość antybiotyków. Zmniejsza lub zapobiega stanom zapalnym nabłonka błony śluzowej jelita u osób b z chorobą Leśniowskiego-Crohna, zespołem jelita drażliwego oraz wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego. Wpływa pozytywnie na obniżenie ciśnienia skurczowego krwi oraz stężenia cholesterolu frakcji  LDL jako wyniku zmian metabolicznych w stanach zapalnych naczyń krwionośnych.

Bifidobacterium lactis – Ma udokumentowany znamiennie pozytywny wpływ zastosowania w profilaktyce alergii – chroni komórki nabłonkowe jelit przed uszkodzeniem przez gliadyny. Mimo, że szczep ten nie niweluje reakcji alergicznej na gluten, to działanie ochronne jest pomocne w leczeniu i zapobieganiu postępów choroby np. w celiaki. Stosując Bifidobacterium lactis w badaniach uzyskano poprawę w częstości wypróżnień, konsystencji stolca oraz pasażu przez przewód pokarmowy. Bakterie te są zdolne do wytwarzania enzymu laktazy i dzięki temu ułatwiają trawienie i wchłanianie laktozy z produktów mlecznych. Potrafią również przetrwać w kwaśnym środowisku żołądka (podobnie jak Lactobacillus acidophilus). Mają antagonistyczne działanie wobec szczepów z gatunku Escherichia coli, Clostridium perfringens, Clostridium difficile, Salmonella typhi, Shigella dysenteriae oraz z rodzaju Staphylococcus i Proteus. Stosuje się je ochronnie w zatruciach salmonellą.

Bifidobacterium longum – Żyje głównie w okrężnicy, gdzie produkuje kwas mlekowy, tworząc w ten sposób kwaśne środowisko, a niskie pH sprawia, że bakterie chorobotwórcze nie namnażają się w jelicie. Wykazuje działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne, zmniejsza objawy alergii i przeziębienia. Zmniejsza też ból i stan zapalny u pacjentów z zespołem jelita drażliwego i wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego.

Bifidobacterium breve – Produkuje kwasy octowy i mlekowy poprzez trawienie włókien roślinnych. Poprzez obniżenie pH przewodu pokarmowego, pomaga hamować rozwój bakterii chorobotwórczych i wspomaga układ odpornościowy. Szczep jest stosowany w leczeniu biegunki, wzdęć i zmniejszeniu podrażnienia jelit. Jest on również stosowany w leczeniu zespołu jelita drażliwego i chorób alergicznych. Przyczynia się do zapobiegania zakażeniom grzybiczym spowodowane przez Candida albicans i hamuje zakażenia E. coli. Wykorzystany jest do skutecznego leczenia Candida jamy ustnej u osób starszych. Probiotyki Bifidobacterium breve podane doustnie pomaga modyfikować funkcje metaboliczne u dorosłych i może przyczynić się do zmniejszenia otyłości.

Lactobacillus lactis – Te dobroczynne bakterie kolonizują nasz przewód pokarmowy i hamują wzrost oraz rozprzestrzenianie bakterii chorobotwórczych. Poprzez trawienie węglowodanów zmieniają je na kwaśne związki chemiczne (kwas mlekowy i nadtlenek wodoru), czym tworzą nieprzyjazne środowisko dla bakteryjnych czynników chorobotwórczych. Szczep jest również stosowany u pacjentów z chorobą Crohna i wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego.

Lactobacillus fermentum – Znajduje zastosowanie w redukcji chorób układu oddechowego oraz w leczeniu infekcji układu moczowo-płciowego u kobiet. Odporny na niskie pH przewodu pokarmowego człowieka. Zmniejsza poziomu cholesterolu lepiej niż inne gatunki Lactobacillus. Działa przeciwbakteryjnie i przeciw utleniająco, dzięki czemu mogże wspomagać ochronę przed oksydacyjnym uszkodzeniem tkanek przez niektóre pokarmy. Ma zdolność do zwalczania i zapobiegania infekcjom salmonelli.

Bifidobacterium infantis – Należy do grupy psychobiotyków. Posiada zdolność do zmniejszenia niektórych procesów zapalnych związanych z zespołem jelita drażliwego (IBS), wrzodziejącym zapalenie jelita grubego (IBD) i chorobą Leśniowskiego-Crohna. Wśród bakterii probiotycznych jest jednym z liderów procesów wzmacniania funkcji i tworzenia bariery ochronnej komórek jelitowych. W zespołach złego wchłaniania i nieszczelności jelit przynosi znaczące przyspieszenie regeneracji jelit wspomagając leczenie dietetyczne. Działanie antagonistyczne przeciwko patogennej bakterii Escherichia coli.

Lactobacillus gasseri – Te bakterie probiotyczne stosowane są w celu wzmocnienia układu odpornościowego, wsparcia redukcji masy ciała w diecie odchudzającej, redukcji przewlekłego stanu zapalnego jelit i w łagodzeniu objaw alergii. Szczep produkuje nadtlenek wodoru i kwas mlekowy w jelitach. Produkuje też bakteriocyny (toksyny bakteryjne – w tym wypadku pozytywne, które uniemożliwiają rozwój innych bakterii konkurencyjnych i patogenów), które pomagają zwalczać zakażenia Staphylococcus aureus. Stosowane są w leczeniu dietetycznym otyłości. Wspiera redukcje tkanki tłuszczowej jamy brzusznej, hamują przyrost masy ciała i przyspieszają metabolizm. Badania kliniczne opublikowane w 2013 w British Journal of Nutrition pokazały, że szczep Lactobacillus gasseri znaczne zmniejszał zawartość tłuszczu w jamie brzusznej w stosunku do grupy kontrolnej nie pobierającej suplementacji tym probiotykiem. Obecne badania laboratoryjne pokazują potencjalne działanie przeciw alergiczne i przeciwastmatyczne jak też zastosowanie szczepu w leczeniu kamicy nerkowej, niemniej wymagają dalszych badań klinicznych.

Lactobacillus salivarius – Szczep jest stosowany w leczeniu chorych na astmę i choroby alergiczne skóry takich jak egzema czy atopowe zapalenie skóry. Ta bakteria probiotyczna jest przydatna w leczeniu zespołu jelita drażliwego jako środek przeciwzapalny i łagodzący wzdęcia. Obecnie jest badana ze względu na swoje potencjalne właściwości przeciwnowotworowe. Posiada niezwykle silne właściwości zasiedlania ścian jelit w miejscu, gdzie występują patogeny, z którymi konkuruje, dzięki czemu jest używana do naturalnej eradykacji patogenów i budowania przyczółka do zasiedlenia dla innych baterii saprofitycznych w jelitach. Wspomaga trawienie białek i wytwarza witaminy z grupy B i witaminę K. Hamuje wzrost Candida albicans.

Lactobacillus bulgaricus – Bakterie tego szczepu są zdolne do wytwarzania enzymu laktazy i dzięki temu ułatwiają trawienie i wchłanianie laktozy z produktów mlecznych. Można stosować je we wspomaganiu leczenia niektórych zaburzeń trawienia w chorobach przewodu pokarmowego, takich jak IBS, IBD i Crohna. Jest w stanie wytrzymać ekstremalne warunki środowiska w żołądku. Szczep stosowany jest również w leczeniu biegunek poantybiotykowych i w celu wzmocnienia układu odpornościowego np. w leczeniu boreliozy.

Lactobacillus helveticus – Należy do grupy bakterii psychobiotycznych. Badania kliniczne wykazały,  że przyczynia się do poprawy nastroju oraz poprawia jakość i długość snu. Szczepy tych bakterii są wykorzystywane do wspierania pracy układu pokarmowego, stymulują układ odpornościowy i zapobiegają rozprzestrzenianiu się groźnych bakterii i wirusów oraz mają działanie przeciwzapalne. W badaniach wykazano również wpływ przeciw nadciśnieniowy. Produkowane przez bakterię tripeptydy działają jak inhibitor enzymu konwertującego angiotensyny i tym mechanizmem zmniejsza ciśnienie krwi. Ma pozytywny wpływ na metabolizm wapnia i wykazuje wpływ przeciwbakteryjny poprzez wypieranie szczepów patogennych.

Fruktooligosacharydy (FOS) – są krótkołańcuchowymi prebiotykami, które stanowią naturalny pokarm bakterii probiotycznych.

Inulina – Rozpuszczalna frakcja błonnika zaliczana do najlepszych prebiotyków na świecie. Inulina oddziałuje pozytywnie na system immunologiczny jelita i jest zalecana osobom chorym na celiakię. Ponadto stwierdzono, że inulina obniża indeks glikemiczny pokarmów. Wykazuje również działanie zmniejszające nietolerancję laktozy i zapobiega biegunkom, ogranicza zawartość amoniaku w jelitach oraz poprawia zdolność wydalania azotu przez nerki. Inulina należy do związków hamujących rozwój osteoporozy. Zwiększenie podaży inuliny w diecie wpływa na poprawę absorpcji wapnia. Jej właściwości hipolipemiczne mają duże znaczenie w profilaktyce i leczeniu chorób sercowo-naczyniowych, a także na zwiększanie wchłaniania wybranych składników mineralnych, w tym poprawę stanu kośćca. Inulina, będąca związkiem niskokalorycznym i jednocześnie pełniącym rolę zamiennika węglowodanów typu skrobi, może stanowić istotny element dietetyczny w żywieniu osób cierpiących na nadwagę i otyłość.

Odtłuszczone mielone nasiona lnu złotego (błonnik witalny) – Nasiona lnu zawierają liczne aktywne biologicznie składniki o działaniu prozdrowotnym, cenne z żywieniowego punktu widzenia kwasy tłuszczowe omega-3, białka, błonnik pokarmowy, lignany, witaminy (C, E, B1, B2, B3, B5, B6 oraz kwas foliowy) i składniki mineralne (Ca, Mg, P, Cu, P, Zn). Stosunek kwasów omega 6 do kwasów omega 3 jest bardzo korzystny i wynosi 0,3:1 Stanowi doskonałe źródło błonnika pokarmowego. Składa się on z frakcji nierozpuszczalnej oraz rozpuszczalnej w wodzie (pektyny, śluzy i gumy). Błonnik nierozpuszczalny ma właściwości przeczyszczające i zapobiegania zaparciom, głównie poprzez zwiększenie masy kału oraz skraca czas pasażu jelitowego. Natomiast błonnik rozpuszczalny w wodzie pomaga w utrzymaniu wyrównanego poziomu glikemii poposiłkowej i obniża poziom cholesterolu we krwi. Stosunek rozpuszczalnego do nierozpuszczalnego błonnika w nasionach lnu przyjmuje wartość ok. 40:60. Nasiona lnu zawierają około 800 razy większą ilość lignanów w porównaniu z innymi źródłami roślinnymi. Mają one zarówno właściwości antyoksydantów, jak i fito estrogenów

Kompleks naturalnych witamin grupy B – Suplementacja witaminami z grupy B niezbędna jest do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Badania naukowe dowiodły, że witaminy z tej grupy odpowiedzialne są za prawidłowy przebieg ważnych procesów biochemicznych, a ich niedobór prowadzi do rozwoju wielu chorób. Wyniki badań wskazują na związek między spożywaniem żywności bogatej w witaminy należące do tej grupy a ich profilaktyczną rolą związaną z aktywnością antyoksydacyjną.

Cynk – W organizmie człowieka cynk pełni wiele funkcji, m.in. w tworzeniu wysokiej jakości skóry i włosów, jest istotnym składnikiem wielu białek, wchodzi w skład licznych enzymów, uczestniczy w syntezie białka, a także w stabilizacji błon komórkowych oraz układu kostnego. Jest niezbędny do prawidłowego odczuwania smaku i zapachu, odpowiedniego funkcjonowania układu immunologicznego, prawidłowego wzrostu i rozwoju płciowego oraz syntezy i właściwego funkcjonowania niektórych hormonów, np. insuliny. Pełni również rolę przeciwutleniacza. Jako antagonista kadmu i ołowiu działa odtruwająco na te metale.

Selen – Pierwiastek ten jest odpowiedzialny za prawidłowy przebieg wielu procesów fizjologicznych i biochemicznych zachodzących w organizmie człowieka. Występuje głównie w postaci selenometioniny i selenocysteiny. Selen jest składnikiem około 20 enzymów, m. in. peroksydazy glutationowej, która jest czynnikiem antyoksydacyjnym, chroniącym błony komórkowe przed szkodliwym działaniem nadtlenków. Jest silnym przeciwutleniaczem i razem z witaminą E pełni ochronną rolę przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Selen jest niezbędny do prawidłowej syntezy, aktywacji i metabolizmu hormonów tarczycowych. Odgrywa rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Pojawiają się doniesienia, że przy odpowiednio wysokim spożyciu, selen może zmniejszać ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory. Wskazuje się także na pozytywną rolę tego mikroskładnika w zapobieganiu chorobom zapalnym, sercowo-naczyniowym i neurologicznym. Ponadto selen ogranicza toksyczne działanie ksenobiotyków, szczególnie metali ciężkich tworząc z nimi trwałe kompleksy, co obniża ich toksyczność. Wskazuje się także na związek pomiędzy niedostateczną ilością selenu w organizmie a np. osłabieniem odporności, ryzykiem wystąpienia niektórych nowotworów, rozwojem choroby niedokrwiennej serca czy chorób neurodegeneracyjnych. Niedobory selenu zaobserwowano również m.in. u osób chorych na AIDS, fenyloketonurię, mukowiscydozę, u osób z ostrym zapaleniem trzustki, reumatoidalnym zapaleniem stawów czy z depresją.

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „OptiProBio (synbiotyk)”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *