AkuPRO (probiotyk)

62,30 

 

AkuPRO to suplement zawierający unikatową kompozycję żywych kultur organizmów probiotycznych i fruktooligosacharydów. Jego regularne stosowanie pomaga odbudować mikroflorę jelit, czyli zwiększyć w nich ilość dobrych bakterii probiotycznych oraz na długo i w optymalny sposób wspomaga regulację pracy przewodu pokarmowego.

Produkt chwilowo niedostępny. Ponowny planowany termin pojawienia się AkuPRO w sprzedaży to początek 2020 rok. Jeśli szukasz innego, ale równie dobrego probiotyku (synbiotyku), polecamy Tobie sięgnięcie pOptiProBio firmy NaturDay.

Kategorie: , Tag:

Opis

Nasze ciało zbudowane jest z miliardów komórek. Niewiele jednak osób zdaje sobie sprawę, że ilość bakterii oraz innych mikroorganizmów żyjących w jednym człowieku jest nawet 10 razy większa, niż ilość komórek naszego organizmu!

I choć bakterie najczęściej kojarzą nam się negatywnie, to są i takie, które są nam wręcz niezbędne do życia! Bakterie takie nazywamy bakteriami symbiotycznymi, ponieważ żyją one w symbiozie z naszym organizmem. Między innymi w naszym jelicie żyją różne gatunki i szczepy takich dobroczynnych bakterii – bakterie probiotyczne.

Bakterie probiotyczne pomagają w trawieniu pokarmu i wytwarzają witamin bez których nie potrafimy się obejść – np. biotyny, witaminy K czy witamin z grupy B. Oprócz tego chronią nasz organizm przed wnikaniem i rozwojem innych bakterii – tych szkodliwych, wywołujących choroby i infekcje, a także wirusów i grzybów.

Probiotyki to bakterie, które w na­turalny sposób bytują w naszych jelitach. Są tam wielce pożądane, ponieważ ich odpowiednia ilość zabezpiecza nas przed bakteriami chorobotwórczymi, wywołującymi śmiertelne biegunki: cholerą, salmonellozą, czerwonką. Chronią także przed biegunkami tropikalnymi wywołanymi przez Escherichię coli, gronkowcowymi, jak również zatru­ciami zepsutą żywnością skażoną bakteriami gnilnymi.

Niektóre rodzaje bakterie probiotycznych mają działanie przeciwgrzybiczne przeciw­ko Candida albicans, inne natomiast chronią przed zakażeniem Helicobacter pylori i cho­robą wrzodową.

Probiotyki zapewniają prawidłowy pasaż jelitowy, dzięki czemu nie grożą nam ani niekontrolowane biegunki, nagłe parcia na stolec nie cierpiące zwłoki, ani zaparcia. Pomagają także w pozbyciu się bólów brzucha, kolki, wzdęć i gazów. Prawidłowy skład flory jelitowej – 85% „dobrych bakterii i 15% „złych” – zapobiega nietolerancjom pokar­mowym i alergiom, ma duże znaczenie przy otyłości, cukrzycy i w chorobach autoimmunologicznych. Probiotyki chronią również przed nowotworami – zwłaszcza jelita grubego.

Mikroorganizmy probiotyczne pozwalają na zachowanie czystych jelit, uczestniczą w rozkładzie składników odżywczych na związki proste oraz w likwidowaniu szkodliwych bakterii. Odpowiednia ilość bakterii probiotycznych produkuje potrzebną naszemu organizmowi witaminę K (ma ogromne znaczenie dla zachowania prawidłowej krzepliwości krwi) i pełen zestaw witamin z grupy B. Często wystę­pujące niedobory tych witamin mają związek właśnie z nieprawidłowa florą jelitową.

 

Co daje stosowanie AkuPRO?

  • Podnosi odporność organizmu i zapobiega infekcjom – Dzięki wzmocnieniu śluzówki jelita, która nie przepuszcza wirusów i bakterii oraz zapewnia wchłanianie i produkcję witamin.
  • Zapobiega wzdęciom, zaparciom i biegunkom – Zapewnia odpowiedni pasaż jelitowy.
  • Wspomaga w leczeniu schorzeń całego układu pokarmowego – Wzmacniając i wzbogacając śluzówkę jelita, która stanowi ochronę przed bakteriami.
  • Pomaga w leczeniu cukrzycy, nowotworów oraz przy antybiotykoterapii – Wzbogacając wyjałowione środowisko jelit i zwiększając odporność organizmu.
  • Zapobiega stanom zapalnym – Dzięki zawartości pałeczek kwasu mlekowego, które m.in. utrzymują kwaśny odczyn pochwy, zapobiegając kobiecym dolegliwościom stref intymnych.
  • Zalecane dla kobiet w ciąży i matek karmiących – Dzięki uszczelnianiu jelita, co zapobiega przenikaniu alergizujących substancji do krwi.
  • Składniki suplementu docierają aż do jelita grubego – Dzięki kapsułce pochodzenia roślinnego, która rozpuszcza się dłużej, stopniowo uwalniając cenne substancje w całym układzie pokarmowym.

 

Dodatkowe informacje

Składniki: Kompleks 13 szczepów bakterii probiotycznych (zawartość i opis poniżej), substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza (kapsułka), fruktooligosacharydy (prebiotyk), substancja przeciwzbrylająca: sole magnezowe kwasów tłuszczowych, barwnik: dwutlenek tytanu.

Zalecane przyjmowanie: 1 kapsułka dziennie, najlepiej wraz z posiłkiem. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.

Pojemność: 30 kapsułek

 

 

Szczepy bakterii probiotycznych w AkuPRO i ich działanie

W suplemencie diety AkuPRO  znajduje się 20 miliardów (20 x 109) bakterii probiotycznych z 13 różnych szczepów w każdej kapsułce. Poniżej podano skład oraz zawartość liczbową substancji wykazujący efekt fizjologiczny w przeliczeniu na zalecaną przez producenta do spożycia dzienną porcję produktu.

Bifidobacterium bifidum – 0,6 miliarda (0,6 x 109) CFU (3,0%) – zapobiega kolonizacji inwazyjnych bakterii chorobotwórczych, takich jak E. Coli, Clostridium, Salmonella, produkuje kwas mlekowy i octowy, które obniżają pH jelit, uniemożliwiają rozwój bakterii niepożądanych.

Bifidobacterium breve – 2 miliardy (2 x 109) CFU (10,0%) – pomaga utrzymać układ trawienny w harmonii funkcjonalnej, hamuje rozwój szkodliwych bakterii, wzmacnia system odpornościowy, ważny mikroorganizm w procesie syntezy witamin D i K.

Bifidobacterium infantis – 0,5 miliarda (0,5 x 109) CFU (2,5%) – wspiera procesy trawienne, wypróżnianie oraz zapobiega powstawaniu infekcji, stosowany w leczeniu zespołu jelita drażliwego, wrzodziejącego zapalenia jelita grubego czy biegunkach.

Bifidobacterium longum – 1 miliard (1 x 109) CFU (5,0%) – hamuje rozwój bakterii chorobotwórczych, produkuje naturalne antybiotyki, obniża pH przewodu pokarmowego.

Enterococcus faecium – 0,5 miliarda (0,5 x 109) CFU (2,5%) – istotne w przypadku chorób biegunkowych, np. wywołanych przez rota wirusy, które atakują jelita.

Lactobacillus acidophilus – 1 miliard (1 x 109) CFU (5,0%) – hamuje rozwój organizmów chorobotwórczych oraz zapobiega ich namnażaniu i kolonizacji, produkuje naturalne antybiotyki, obniża pH przewodu pokarmowego.

Lactobacillus bulgaricus – 0,5 miliarda (0,5 x 109) CFU (2,5%) – ma znaczącą rolę w produkcji kwasu mlekowego, stwarzając jednocześnie sprzyjające warunki dla rozwoju innych Lactobacillus i Bifidobacterium przebywających w jelicie.

Lactobacillus casei – 4 miliardy (4 x 109) CFU (20,0%) – bakterie bardzo odporne na enzymy trawienne, produkują bakteriocyny.

Lactobacillus fermentum – 0,5 miliarda (0,5 x 109) CFU (2,5%) – ma korzystny wpływ na redukcję poziomu cholesterolu, eliminuje niekorzystne bakterie.

Lactobacillus plantarum – 6 miliardów (1 x 109) CFU (30,0%) – produkuje naturalne antybiotyki, wspomaga zatrzymywanie w organizmie składników odżywczych, witamin i przeciwutleniaczy oraz eliminowanie toksyn.

Lactobacillus rhamnosus – 1 miliard (2,4 x 109) CFU (12,0%) – hamuje rozwój bakterii powodujących zakażenie pochwy i układu moczowego, pozytywnie wpływa na nietolerancję laktozy oraz przy nadwrażliwości i zapaleniu jelit, przy wypryskach atopowych i alergiach pokarmowych.

Lactococcus lactis ssp Lactis – 0,5 miliarda (0,5 x 109) CFU (2,5%) – ma udział w produkcji kwasu mlekowego i kontroli pH przewodu pokarmowego, wykazuje działanie przeciwbakteryjne.

Streptococcus salivarius subsp. thermophilus – 0,5 miliarda (0,5 x 109) CFU (2,5%) – wskazane dla osób nietolerujących laktozy, pozytywnie wpływają na odbudowę ściany jelit, wskazane przy antybiotykoterapii i biegunkach.

CFU / jtk (colony-forming unit / jednostka tworząca kolonię), to jednostka naukowa określająca ilość żywych mikroorganizmów – np. bakterii probiotycznych, znajdujących się w badanym materiale, którym w tym przypadku jest 1 kapsułka AkuPRO.

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o “AkuPRO (probiotyk)”

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz lubić także…