Alergia – o czym warto wiedzieć

Alergia, to obok cukrzycy typu 2, miażdżycy i nadciśnienia, jedna z chorób cywilizacyjnych. Katar sienny, egzemy, pokrzywki, jak również powikłania alergii w postaci astmy, czy AZS, to dolegliwości, które dotyczą coraz większej liczby Polaków.

W dzisiejszych czasach uczula nie tylko sierść zwierząt, czy pyłki drzew, ale również wiele środków spożywczych i chemicznych, które spożywamy i stosujemy każdego dnia. Liczbę alergików trudno wiarygodnie oszacować. Można jednak przyjąć, że na jakiś rodzaj alergii choruje aż co drugi Polak.

Czym jest alergia

Alergia jest chorobą, która polega na nadwrażliwości organizmu na działanie substancji drażniących (alergenów). Mimo że alergia jest dolegliwością znaną od starożytności, do dzisiaj lekarze zastanawiają się, jak ją leczyć, skąd się bierze i czym tak w istocie jest.

Alergia obejmuje wiele chorób i może dawać przeróżne objawy. Co więcej – objawy mogą ulegać zmianie, więc nie tak łatwo zdiagnozować alergię. Bywa, że chorzy są leczeni na inne schorzenia, zanim zostanie postawiona właściwa diagnoza i nie należy obciążać winą lekarza.

Najważniejsze podczas leczenia alergii jest zmniejszenie wrażliwości organizmu (wzmocnienie go) oraz – w miarę możliwości – ograniczenie kontaktu z alergenami. Do chorób, które mogą mieć podłoże alergiczne, zalicza się między innymi astmę, atopowe zapalenie skóry, wiele chorób przewodu pokarmowego, katar, migreny, skazę białkową, egzemy i wypryski, zapalenie gardła, krtani, oskrzeli, ucha, spojówek, płuc, choroby układu moczowego (zapalenie pęcherza, pochwy), zapalenie stawów i inne.

Według Światowej Organizacji zdrowia na alergię może cierpieć nawet co trzecia osoba!

Alergia – nienaturalna reakcja

Termin „alergia” powstał w roku 1906. Wtedy określano nim reaktywność organizmu tzn. zdolność do reagowania na różne czynniki środowiskowe. Z biegiem lat temu terminowi przypisywano kolejne określenia:

  1. Alergia to każda nieprawidłowa reakcja organizmu na substancje, które zazwyczaj są nieszkodliwe.
  2. Alergia to reakcja organizmu na nieszkodliwe zazwyczaj czynniki, w której bierze udział układ immunologiczny.
  3. Alergia to reakcja na zazwyczaj nieszkodliwe czynniki, w których pośredniczą przeciwciała IgE.

Terminu „alergia” używa się w znaczeniu alergii zależnej od przeciwciał IgE.

FAKTY

Ponad 300 milionów ludzi na całym świecie choruje na spowodowaną alergicznym nieżytem nosa, astmę oskrzelową. Według danych Światowej Organizacji Alergii (WHO), co roku z tego powodu umiera 250 tysięcy osób. Na astmę cierpi 12% Polaków, z atopowymi zapaleniami skóry zmaga się około 9%, a najwięcej – bo aż 20% – ma katar alergiczny.

Nasz kraj pod względem statystyk chorób uczuleniowych wypada wyjątkowo źle na tle innych krajów Europy. 40% Polaków ma jakąś alergię, ale ta liczba prawdopodobnie będzie jeszcze rosła. Specjaliści szacują, że nawet 75% chorych na astmę może w ogóle nie zdawać sobie sprawy ze swojej choroby.

Źródło: Media/PAP, http://zdrowie.dziennik.pl/alergie

 

Kiedy zaczyna się alergia?

Alergia zaczyna się, gdy organizm rozpoczyna wytwarzanie przeciwciał IgE wskutek kontaktu z alergenem (np. pyłkiem drzew, zbóż, kwiatów itp.). Początkowe dwa lata życia to najbardziej krytyczny okres pod względem uczuleń na alergeny. Często dochodzi do nich w pierwszych miesiącach życia, a nawet już w życiu płodowym. Zdarza się, że wyraźne objawy alergii pojawiają się dopiero po upływie długiego czasu od momentu uczulającego kontaktu z alergenem, powodującym wytwarzanie przeciwciał IgE.

Dodatnie wyniki testów skórnych na pyłki roślin są sygnałem, że organizm wytwarza przeciwciała IgE, choć objawy pyłkowicy mogą wystąpić znacznie później.

Odczyn alergiczny

Antygen powoduje powstanie przeciwciała. Każde przeciwciało ma swoją specyfikę – jest ściśle dopasowane do określonego antygenu jak klucz do zamka. Antygeny nazywamy alergenami wtedy, kiedy powodują alergię, wywołując produkcję przeciwciał IgE. Pyłki traw są antygenami, gdyż wywołują powstawanie przeciwciał i alergenami, ponieważ powodują wytwarzanie przeciwciał IgE u osób skłonnych do alergii.

Alergia - leczenie

Przede wszystkim alergii trzeba zapobiegać, szczególnie tam, gdzie istnieje skłonność do jej wystąpienia. A poza przesadną higieną podwyższają ją czynniki współczesnego życia:

  • Palenie papierosów przez matkę podczas ciąży i później (wywołuje to gwałtowne wytwarzanie przeciwciał IgE).
  • Wdychanie dwutlenku azotu z kuchenek gazowych czy formaldehydu z różnych źródeł (płyty wiórowe, wykładziny, tapety, nowe meble, izolacje przestrzeni międzyściennej). Dolegliwości te pogarsza słaba wentylacja oraz spędzanie zbyt wiele czasu w domu, co przedłuża kontakt z substancjami drażniącymi i alergenami.
  • Przyjmowanie antybiotyków, szczególnie penicyliny, w pierwszych dwóch latach życia.
  • Karmienie niemowlęcia butelką, zbyt wczesna rezygnacja z mleka matki.

ALVEO - wsparcie przy alergii

Suplement ALVEO oczyszcza i odżywia organizm oraz przywraca stan równowagi, która codziennie ulega zachwianiu. A alergia świadczy właśnie o zaburzonej równowadze. W ludzkim organizmie wszystkie części ze sobą współgrają, pozostają w stanie równowagi – jeśli któryś z mechanizmów zawiedzie, źle pracuje, człowiek choruje. Produkt odgrywa kolosalną rolę w przerwaniu „marszu alergicznego” poprzez:

  • pomoc w wypieraniu toksyn z organizmu
  • pomoc w swobodniejszym wchłanianiu się w przewodzie pokarmowym substancji odżywczych
  • eliminację zakłóceń w wytwarzaniu immunoglobin (produkowane w części jelita cienkiego)
  • wyłapywanie wolnych rodników (jest bardzo silnym antyutleniaczem)
  • uzupełnienie organizmu w mikro- i makroelementy, witaminy, a przede wszystkim w aminokwasy.

Miej jednak na uwadze, że na efekty działania ALVEO trzeba czasami cierpliwie poczekać. Szybkość przebiegu procesów oczyszczania jest bardzo indywidualna dla każdego człowieka. Często, zanim nadejdzie oczekiwana poprawa, może wystąpić pogorszenia samopoczucia (tzw. kryzys ozdrowieńczy). Jest to naturalny efekt działania preparatu, związany m.in. z procesem eliminacji toksyn z przestrzeni międzykomórkowych i międzytkankowych.

WARTO WIEDZIEĆ

Najważniejszą rolę w walce z alergią odgrywa profilaktyka. Jednym z jej elementów jest suplementacja, czyli uzupełnianie naszego pożywienia o te składniki, których w naszym codziennym menu nie ma. Nasz organizm potrzebuje tych składników, by normalnie móc reagować na to, co go spotyka. Musimy uczynić wszystko, aby nasz organizm był silny i zdrowy, bo tylko wtedy prawidłowo zareaguje na zarazki, toksyny i alergeny.

Kręcą Cię pyłki?

Wiosna to prawdziwe utrapienie dla wszystkich alergików. W tym okresie rozpoczyna się pylenia drzew, krzewów i traw. Najbardziej charakterystycznymi objawami uczulenia na pyłki roślin wiatropylnych są katar i zapalenie spojówek.

Objawy te można jednak złagodzić. W okresie intensywnego pylenia unikaj długich spacerów i ogranicz wycieczki w plener. Najbardziej drażliwe i zarazem najpopularniejsze rośliny pylące to m.in. leszczyna, olcha, brzoza, pokrzywa zwyczajna czy mniszek.

Kalendarz pyleń dla alergika

Jeśli alergia, w szczególności ta związana z pyleniem traw i drzew, nie jest Ci obca, z pewnością przyda się Tobie poniższa tabela. Znajdziesz w niej kalendarz pyleń poszczególnych roślin oraz dowiesz się, kiedy występuje największe stężenie ich pyłków w atmosferze.

Artykuł został przygotowany na podstawie materiałów znajdujących się w czasopismach wydanych nakładem firmy Akuna, w tym wypowiedzi lek. med. Elżbiety Deńca-Radke zamieszczonej na stronie 41 czasopisma „Zdrowie i Sukces Wydanie Specjalne nr 3”. Wymienione w artykule produkty zamówisz w firmowym e-sklepie Akuna.

Pomocne przy alergii

ALVEO Grape - Akuna

ALVEO Grape

157,50 zł

OptiProBio - Więcej niż probiotyk

OptiProBio

333,00 zł

ALVEO Mint - Akuna

ALVEO Mint

157,50 zł

Close Menu
×