Dzisiejszy artykuł tematycznie jest związane z dwoma poprzednimi, gdyż wszystkie mówią o witaminach w kosmetyce. Jego tematem są witaminy hydrofilowe, czyli rozpuszczalne w wodzie, z grupy B i ich wpływ na naszą skórę.

 

Witaminy z grupy B

Witamina B

 

Głównym działaniem witaminy B jest łagodzenie podrażnień, oparzeń czy problemów skórnych. Jednak każda z rodziny witamin z grupy B ma inne działania na nasz organizm i skórę. Dlatego o jej zaletach możemy mówić rozpatrując każdą z nich z osobna.

 

 

Witamina B1 – dodatek do kosmetyków

Witamina B1 – w kosmetykach nie jest stosowana w formie wolnej, lecz B-kompleksu lub ekstraktów z kiełków zbóż, w maseczkach, kremach, tonikach do pielęgnacji skóry i włosów.

 

Witamina B2 – ukojenie dla cery trądzikowej

Witamina B2 – naturalny barwnik flawinowy. Razem z witaminą A współuczestniczy w prawidłowym funkcjonowaniu nabłonka naczyń krwionośnych i skóry. Występuje w preparatach do pielęgnacji cery trądzikowej, jamy ustnej oraz włosów. Dzięki zastosowaniu jej w kosmetykach przyspiesza gojenie się ran i wykazuje działanie uśmierzające ból.

 

Witamina B3 – poprawia ukrwienie skóry

Witamina B3 jest to wspólna nazwa na określenie dwóch związków: kwasu nikotynowego i amidu kwasu nikotynowego. Można się spotkać z jej drugą nazwą witamina PP. Należy do najbardziej trwałych witamin, mało wrażliwych na działanie podwyższonego ciśnienia, temperatury oraz tlenu atmosferycznego.

Witamina B3 rozszerza naczynia krwionośne dzięki czemu poprawia ukrwienie skóry i kondycję włosów. Witaminę B3 znajdziemy w kosmetykach do pielęgnacji skóry ze skłonnościami do dermatoz oraz w preparatach przeciw wypadaniu włosów.

Nadmierne spożywanie cukru (w tym miodów), słodyczy lub napojów słodzonych prowadzi do utraty niacyny i poważnych jej niedoborów w organizmie!

 

Witamina B5 – najcenniejsza w grupie B

Witamina B5 – kwas pantotenowy oraz jego pochodna d-pantenol. Dla kosmetyki jest najcenniejszą witaminą spośród wszystkich związków zaliczanych do grupy witamin B. Wpływa regulująco na funkcjonowanie skóry,gojenie się ran oraz łagodzi podrażnienia. Witamina B5 aktywizuje podziały komórkowe, przeciwdziała powstawaniu zmarszczek.

Ważną funkcją witaminy B5 jest poprawa wilgotności i pigmentacji skóry. W kosmetyce stosowany jest pantoteinian wapnia w formie 0,05-0,5 – procentowych roztworów wodnych i wodnoetanolowych w preparatach łagodzących stany zapalne i podrażnienia skóry i paznokci oraz w preparatach na porost włosów.

Kosmetyki z witaminą B5 są wskazane dla osób, które mają cerę suchą, gdyż dzięki niej staje się ona bardziej gładka i elastyczna. Wykorzystywana jest również w preparatach kosmetycznych do włosów ponieważ zapewnia ochronę przed uszkodzeniami mechanicznymi, rozdwajaniem się końcówek i przedwczesnym siwieniem. Zarówno witamina B5, jak i jej pochodne mają jeszcze tę zaletę, że są stosunkowo trwałe i dość łatwo wchłaniają się przez naskórek.

 

Pantenol – ukojenie dla poparzonej skóry

Pantenol to zredukowana do alkoholu forma kwasu pantotenowego, prekursor witaminy B5. Ma znacznie większe zastosowanie w kosmetyce niż kwas pantotenowy. Pantenol dobrze wnika w naskórek, skórę i włosy, gdzie ulega przemianie do aktywnej biologicznie witaminy B5.

Pantenol jest jednym z najlepszym kondycjonujących włosy – zwiększa szybkość wzrostu włosa i jego grubość. Dobrze działa z kreatyną, wnika w płytkę paznokcia (na głębokość 0,2 mm) nawilżając i uelastyczniając go. Łagodzi oparzenia słoneczne, swędzenia, zaczerwienienia skóry. Doskonale wpływa na nawilżenie skóry i włosów.

Pantenol zawarty w kremach, mleczkach, żelach regeneruje zniszczoną, suchą i pomarszczoną skórę, która była narażone na dłuższe działanie promieni słonecznych. W szamponach, tonikach, odżywkach, lotnionach i lakierach do włosów- nadaje włosom zdrowy wygląd, zapobiega rozdwajaniu się końcówek, nawilża włosy, optycznie pogrubia je i uelastycznia. Dodatkowo poprawia ich rozczesywanie, ułatwia modelowanie oraz nadaje im połysk.

 

 
 
 

Przeczytaj również: